instagram @kitchenettehome

Sirup z bezových květů

Sirup z bezových květů

Pro mě je to letní evergreen! Bezový sirup s minerální vodou prostě milujeme! Je úplně jedno, kolik litrů vyrobím, mám vždy jistotu, že nevydrží do konce léta.
Co se využití a lékařství týče, má močopudné a potopudné účinky, také ochlazuje (proto se používá při horečce). Pozitivně působí na cévy, tedy ideální při křečových žilách a hemeroidech (vitamín P a C v kombinaci zpevňují cévní stěny). Také se využívá k léčbě kašle protože podporuje vykašlávání. Květy obsahují vitamíny skupin A, C, B, P-rutin, třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerály.
Mě vždy zajímá, na co je která rostlina, bylina či zelenina dobrá, takže pro případ, že i vás, zpracovala jsem vám to tu..)

.

20 minut - 0 porce
Sirup z bezových květů

Ingredience

  • 25 květenství černého bezu (v podstatě kolik se vejde do 2 l vody)

  • 2 kg třtinového cukru

  • šťáva ze 2 bio citrónů

  • 4 lžíce kyseliny citrónové (28 g)

Sirup z bezových květů

Postup

Převaříme 2 litry vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.
Šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrón a mícháme, může trvat delší dobu, než se cukr rozpustí. Jakmile se tak stane, sirup plníme do skleněných lahví vymytích vroucí vodou. Před uzavřením můžete na povrch sirupu nakapat pár kapek lihu nebo jiného alkoholu, abyste zničili bakterie.

Sirup z bezových květů
Sirup z bezových květů
Sirup z bezových květů
Newsletter