instagram @kitchenettehome

DORT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

DORT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Nic exotického v naší krajině, Vaše babičky dělali pravděpodobně podobný, ale já k němu mám cestovatelský melancholický vztah, protože jsem si recept přivezla před pár lety od jedné staré chorvatské babičky heslovitě v rychlosti naťukaný do iphonu, přičemž byla cizích jazyků neznalá a přítomní zase chorvatštinu lepili asi tak jako já. Jenže v jejím podání byl naprosto delikátní a měl všechno co měl mít, aby se mi vzpomínky na něj zaryly tak hluboko, že jsem ho jednoho dne pokořila. Je úžasná ta kombinace kávy, rumu, šťavnatého ořechového korpusu a krému nádherné barvy.
Tento dort byl jeden z mých posledních svátečních cukrářských počinů než jsme odjeli do Asie. Tak pokud máte rádi krémové dorty a dortíky upečte si ho prosím co nejdříve, protože až nám skončí právě gradující detox, začnu do Vás sypat samé zdravé recepty asijské kitchenette fůze. Už se těšim na všechny ty fishcaky a jiné rybí speciality.

45 minut - 12 porcí
DORT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Ingredience

  • NA KORPUS:

  • 4 celá šťastná vejce

  • 10 lžic studené vody

  • 300 g třtinového cukru

  • 150 g mletých vlašských ořechů

  • 150 g špaldové celozrnné mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • špetka soli

  • NA KRÉM:

  • 2 šťastné žloutky

  • 6 lžic cukru

  • 100 g kvalitní čokolády (75-80% kakaa)

  • 350 ml mléka (používám bio plnotučné)

  • 80 g hladké mouky

  • 250 g másla, pokojové teploty

  • NA POLITÍ KORPUSU:

  • 300 ml kávy

  • 100 ml rumu

DORT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Postup

1.

Předehřejte troubu na 160°C a vymažte nebo si vyložte pečícím papírem dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě 30 cm, dort má takto 2 vrstvy, můžete ale péci ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.

2.

Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.

3.

Ušlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.

4.

Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do které za stálého míchání přidejte 6 lžic cukru a 2 žloutky. Takto míchejte 2 minuty a odstavte.
Smíchejte mouku s trochou mléka a vytvořte hladkou kašičku, tak aby mouka netvořila hrudky. Zbytek mléka dejte do menšího hrnce, vmíchejte kašičku z mouky a zahřívejte za stálého míchání, aby se nevytvořili hrudky. Postup je jako když se dělá pudink, když začne mléko bublat, vařte ještě pár minut, ale stále míchejte. Teď můžete vmíchat čokoládový krém do mléčného a nechat vychladnout.
Máslo začněte šlehat s vanilkovým cukrem a když je krásně nadýchané postupně po lžících přidávejte za stálého šlehání čokoládový krém. Uf, hotovo.)
*5.*Upečený vychladlý korpus rozřízněte na dvě vrstvy. Na servírovací dortový talíř si položte první vrstvu a polijte jí rovnoměrně polovičním podílem směsí kávy a rumu. Natřete polovinou krému a položte druhou vrstvu korpusu, kterou opět polijte zbývající kávou s rumem. Teď už jen celý dort schovat pod vrstvu mírně sladkého, jemného čokoládového krému a dozdobit.

5.

Upečený vychladlý korpus rozřízněte na dvě vrstvy. Na servírovací dortový talíř si položte první vrstvu a polijte jí rovnoměrně polovičním podílem směsí kávy a rumu. Natřete polovinou krému a položte druhou vrstvu korpusu, kterou opět polijte zbývající kávou s rumem. Teď už jen celý dort schovat pod vrstvu mírně sladkého, jemného čokoládového krému a dozdobit.

 

6.

Klasické zdobení je, obalit celý dort nebo jen boky v strouhaných ořechách, ale to ve mě vyvolává vzpomínky, které mám na ty kupované po margarínu chutnající dorty, tak jsem ho nechala jen tak a doladila alternativně. Krásně jsou třeba jedlé zlaté plátky, které dodají slavnostní atmosféru, nebo trochu čokolády a vlašáků. No to už nechám na Vás.) Servírujte alespoň pár hodin vychlazený a odležený.

Newsletter