instagram @kitchenettehome

Pohanková bábovka

Pohanková bábovka

Další recept v řadě této bábovkové kolekce, jsem dostala od Lenky. Zveřejnila ho na svém blogu , a tak můžete nahlédnout k originálu. I proto je zbytečné, abych ho jen bezhlavě opisovala a tak jsem si mohla dovolit, trochu ho pozměnit. Když už ta pohanka…, inspirovalo mě to k bezlepkovému směru a tak je druhý díl mouky nahrazen bezlepkovou směsí. Pro strukturu je lepší polohrubé mletí, ale i hladká mouka bude fajn. Cukr jsem nahradila rýžovým sirupem, který patří k těm, pro tělo nejpřijatelnějším sacharidům. (Zdravím Štěpána a naše sacharidové rozmluvy, ta Ti bude chutnat.)) Pokud rýžový sirup neznáte, je hustější než med, ale relativně málo sladký. Mléko jsem nahradila mlékem ovesným.
Výsledná bábovka má velmi příjemnou jemnou chuť a hlavně strukturu těsta, za co může pohanka. Je to velmi vítaná změna a ač je tak “zdravá”, zmizela ze tří testovaných kousků, nejdříve. Takže velmi pozitivní recenze.
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.

Pohanková bábovka

Ingredience

  • 2 šťastná vejce
  • 250 pohankové mouky
  • 125 g bezlepkové polohrubé (nebo pšeničné polohrubé)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 280 g rýžového sirupu
  • 140 g kokosového oleje (nebo jiný rostlinný olej či máslo)
  • 200 g ovesného mléka
  • vanilkový cukr
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • špetka soli
Pohanková bábovka

Postup

1. Předehřejte si troubu na 190°C/170°C horkovzdušná. Formu si vymažte tukem a vysypejte hrubou či polohrubou, bezlepkovou či běžnou moukou.
2. Protože jsem použila kokosový tuk, je lepší nejprve změklý tuk rozmixovat s rýžovým sirupem na hladký krém. Až pak přidejte zbývající ingredience kromě karobu (kakaa). Pokud plánujete použít jiný rostlinný olej, který má tekuté skupenství, smíchejte rovnou všechny ingredience až na zmiňovaný karob (či kakao).
3. Hladké těsto si rozdělte na menší a větší díl. Menší díl obarvěte karobem a můžete střídavě lít do připravené formy. Každý má jiný styl. Můžete dát nejprve do formy světlou část, pak zbytek těsta obarvit a přidat do formy tedy i druhý tmavý díl naráz.
4. Pečte 30-40 minut. Otestujte špejlí, musí vyjít ven čistá, ale je nejlepší, když tento moment chytíte akorát, aby bábovka nebyla suchá.

Pohanková bábovka
Newsletter