instagram @kitchenettehome

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

Pokud by se dal nějaký dezert nazvat vášnivým, byly by to jistě tyto dekadentní, hořko-sladké, čokoládové fondanty s tekutým horkým srdcem. Úžasné je, že nejsou vůbec náročné na přípravu a zvládne je opravdu každý. Vyčarujete je za malou chvilku, ale i tak mám ještě pár triků, jak si trochu usnadnit život.
Těsto si totiž můžete připravit předem a naplněné ve formičkách, odložit do ledničky na den nebo do mrazničky na pár měsíců.
Pro milovníky chilli v čokoládě, neváhejte špetku přidat. A pokud se snažíte omezit konzumaci lepku, můžete dvě lžíce mouky, nahradit bezlepkovou směsí. Servírujte se zmrzlinou nebo šlehačkou.
Tento recept jsem připravovala pro únorový/valentýnský Harper’s Bazaar.)

4 porce
Čokoládový fondant

Ingredience

  • NA 4 PORCE
  • 2 šťastná vejce
  • 2 šťastné žloutky
  • 60 g třtinového cukru
  • 110 g másla
  • 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (70-80%)
  • 2 lžíce mouky pšeničné hladké či celozrnné (bezlepkové)
  • máslo na vymazání
  • hořké kakao na vysypání
  • (špetka chilli)
Čokoládový fondant

Postup

1. Předehřejte troubu na 230¨°C/210°C horkovzdušnou. Připravte si formičky. Můžete použít malé zapékací, tak zvané kokotky. Nebo formu na muffiny či další skleněné nádobky, které doma najdete. Ale důležité je, formičku vymazat máslem a vysypat kakaem, jinak by nešly fondanty vyklopit. Pokud je plánujete servírovat přímo ve formě, stačí pouze vymazat máslem nebo sprejem.
2. Ve vodní lázni, nechte rozpustit máslo s čokoládou. Voda by neměla bublat silným varem, spíše se chystat k varu.
Mezitím šlehejte středně pomalu vejce se žloutky a cukrem do husté, jemné a nadýchané pěny.
3. Jakmile se čokoláda a máslo rozpustí, pomalu je přilévejte, za stálého šlehání, do mísy s vaječnou pěnou. Na závěr do těsta vmíchejte dvě lžíce mouky a můžete jím plnit formičky.
4. Fondanty velikosti, jakou vidíte na fotografii, pečte v předehřáté troubě, pouze 6-7 minut. Důležité je, aby se upekl pouze tenký kraj a jádro zůstalo stále syrové. Po upečení je nechte ještě ve formě minutku odstát a vyklopte na servírovací talíř. Jsou skvělé se zrmzlinou.

Čokoládový fondant
Newsletter