instagram @kitchenettehome

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Ještě se snažím dohledat nějakou historii. Ale jde o vatikánský chléb štěstí, který by se měl péci pouze jednou za život. Měl by přinést štěstí celé rodině a tomu, kdo o něj pečoval, splnit jedno přání. Doporučuje se, aby nepřišlo do kontaktu s kovem ve fázi pěstování a dokrmování.
Prakticky to celé funguje tak, že nějaká dobrá duše Vám jednoho dne nadělí sladké kváskové těsto a předá Vám instrukce, jak se o něj starat… A toto jsou tedy mé instrukce pro obdarované.) Později mě napadlo, že bych si takovýto sladký kváskový chléb ráda upekla i jindy. Tedy pokud máte kvásek žitný (který se teď díky velké oblibě domácích kváskových chlebů stal populárním a velmi snadno dostupným), jsem si jistá, že můžete začít. Nepůjde už tedy o ty staré a dlouhé kořeny původu kvásku výše zmíněného, tedy ani nadpřirozené vlastnosti uvolněné při pečení, ale můžete si alespoň pochutnat na netradiční dobrotě a určitá kouzla a čáry se při péči a následném pečení jistě uvolní.)
Dejte lžící kvásku do mísy, přidejte 200 g třtinového cukru, 200 g mouky (pšeničné celozrnné či hladké) a 200 ml mléka. Vše zamíchejte a nechte zrát při pokojové teplotě zakryté fólií do druhého dne. Dál postupujte již podle níže uvedeného návodu.

Pondělí: Přidejte 250 g cukru a nemíchejte.
Úterý: Přidejte 250 ml mléka, zamíchejte.
Středa: Přidejte 250 g mouky, zamíchejte. (originálně polohrubá pšeničná, já použila celozrnnou pšeničnou)
Čtvrtek: V průběhu dne třikrát zamíchejte.
Pátek: Přidejte 250 g cukru, 250 g mléka a 250 g mouky (opět můžete nahradit originální pšeničnou polohrubou, celozrnnou variantou). Promíchejte.
Sobota: Dobře promíchejte a rozdělte těsto na čtyři díly. Tři můžete už začít distribuovat a nebo počkat do neděle, abyste mohli k těstu přibalit i kousek chleba na ochutnávku.
Neděle: Předehřejte troubu na 160°C a vyložte si chlebovou či dortovou formu pečícím papírem.
Ke svému dílu těsta přidejte a zamíchejte následující ingredience:
250 g oleje nebo rozpuštěného másla
250 g mouky (opět máte na výběr polohrubou nebo celozrnnou pšeničnou)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetku soli
lžička skořice
3 nastrouhaná jablka
3 šťastná vajíčka
hrst hrozinek
hrst ořechů
50-100 g nasekané čokolády (60-90% kakaa ideálně)
kůru z jednoho bio citrónu
1/2 lžičky mletého zázvoru

Těsto dejte do formy a pečte přibližně 40 minut, v závislosti na formě a tvaru. Otestujte případně špejlí. Často se tento chléb také dělá s čokoládovou polevou, tak pokud vám tato inspirace padla do oka, hurá do toho.

Vatikánský chléb štěstí Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Vatikánský chléb štěstí
Newsletter