instagram @kitchenettehome

Burgerové housky

Burgerové housky

V rámci letní sezóny, krásného počasí, grilování “sous vide“http://www.kitchenette.cz/clanek/206-sous-vide-suu-vid přípravy všeho co snad lze i nelze, jsem se prokousala opět k hamburgerům. Většinou, když mě něco chytí, zkouším to na mnoho způsobů a piluji k dokonalosti. Tedy jsem opět testovala různé druhy masa a asi Vás nepřekvapí, že u mě vyhrává NAŠE MASO a The Real Meat Society co se zdroje týče. Jsou bezkonkurenční! A samotné burgery pak připravuji přidáním pouze bylinek (skvělý je libeček), soli, pepře a trochu vody. Pokud mám čas a snažím se tento druh péče a přípravy nepodcenit, protože přináší skvělé plody, dám je na 2-4 hodiny do sous vide lázně na 55°C.
Ale toto vše píšu, abych se dostala k dnešnímu tématu. Jednoho krásného dne u Paula v TRMS neměli burgerové housky od Maškrtnice a tak jsem se dostala k těmto opravdu rychlím, domácím, ale ne méně nadýchaným, křehkým a pro skvělé hamburgery vhodným bochánkům. Na stránkách Maškrtnica naleznete také skvělý recept, jen je čas přípravy trochu delší a ten jsem zrovna neměla. Pro případ, že i Vy budete chystat last minute burgerové BBQ, máte recept tu.

2 minut - 8 porcí
Burgerové housky

Ingredience

  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1/2 hrnku/ 120 ml teplé vody
  • 1/2 hrnku/ 120 ml mléka
  • 1 velké šťastné vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 hrnky / 375 g hladké mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, …)
Burgerové housky

Postup

1. Do velké mísy dejte teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím a dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Nyní můžete obě směsi spojit a přidat mouku, ale ne celý podíl. Vyzkoušejte vytvořit řidší těsto se kterým se lépe pracuje a postupně raději přidejte více mouky.
2. Ručně, vařečkou či pomocí robotu těsto zpracujte, dokud nebude krásně hladké, pružné a stále lehce lepivé, ale na stěny nádoby, ve které pracujete, se už nebude lepit. Tento proces by měl trvat 10 minut. Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně hodinu.
3. Nyní ho vyklopte na lehce pomoučený vám, rozdělte na 8 stejných dílu a vytvarujte hezké pravidelné houstičky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Osobně je tvaruji tak, že ve dlani nebo na vále napínám a balím těsto do středu. Vál, když je jen lehounce pomoučený, vytváří skvělý, na toto tvarování ideální, odpor. Já jsem dělala 7 standardních houstiček a z posledního dílu dvě dětské, jak je vidět na fotkách. Bulky přikryjte utěrkou a nechte kynout dokud opět nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 30-40 minut.
4. Předehřejte troubu na 185°C/ horkovzdušnou na 165°C. Pro matný povrch vykynuté bochánky potírejte vodou nebo rozpuštěným máslem, pro povrch lesklý, rozšlehaným vejcem. Ty lesklé jsou také moc krásné, ale fotku najdete jen na mém instagramu (kitchenettehome), do budoucna doplním.) Posypejte semínky a pečte do zlata přibližně 15-18 minut. Osvědčené jsou i uskladněné v mrazáku. Skvělé jsou i s máslem a marmeládou.

Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Burgerové housky
Newsletter