instagram @kitchenettehome

Jehněčí kýta na červeném víně

Jehněčí kýta na červeném víně

Toto je moje oblíbená kombinace. Jehněčí na červeném víně s kořenovou zeleninou. Celerové pyré je pro tento chod úžasnou přílohou, protože perfektně kontrastuje se silnou omáčkou z červeného vína a chutí jehněčího masa. Velmi záleží, jaké víno k receptu vyberete, hodí se středně plná či plná vína. Já zvolila víno z vinařství Mas Onésime odrůdy Carignan, Syrah, Grenache noir, které se do naší malé vinotéky dostalo z projektu dvě deci.. Nevím, zda je znáte, možná bych je mohla krátce představit, protože si myslím, že je to určitě velmi zajímavý projekt, zvláště pak pro lidi, co nemají čas chodit po degustacích, ale svou someliérskou gramotnost by rádi trochu povznesli, tak jako například já.. ) Nevím jak to celé vystihnou v pár větách, abych Vás dlouho nenudila. Funguje to tak, že si zaplatíte předplatné na dvě láhve měsíčně, které k Vám dorazí i s krátkým videem řízené degustace a informacemi, o láhvích, které právě držíte v ruce. Za precizním výběrem vín stojí Jean Michael. No můžete si počíst více u nich na stránkách Dvě deci . Já jsem degustaci již párkrát nadělila darem a například i můj, na vína náročnější táta, si je moc pochvaloval, jako zajímavý a přínosný nápad.
A zpět k receptu, tedy zvolte víno hodící se k jehněčímu masu a se solí v průběhu pečení šetřete, omáčka je velmi výrazná a velká část se jí odpaří, pak by se mohlo velmi snadno stát, že bude příliš slaná a silná.
Recept na celerové pyré je tu.)

.
Jehněčí kýta na červeném víně

Ingredience

  • 1 jehněčí kýta (1,5 kg)
  • 750 ml plného červeného vína
  • 5 šalotek
  • 6 stroužků česneku, oloupaných a na plátky pokrájených
  • 4-5 mrkví, oloupaných a na kolečka pokrájených
  • 1 plechovku masitých rajčat
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce rýžového či olivového oleje
  • mořská sůl
Jehněčí kýta na červeném víně

Postup

1. Předehřejte troubu na 160°C. Rozehřejte si olej ve středním litinovém či jiném hrnci vhodném na plotnu i do trouby, ke kterému máte poklici. Omytou a osušenou kýtu na něm ze všech stran osmažte, aby se maso pěkně zatáhlo a udrželo si všechnu šťávu uvnitř.
2. Maso na chvíli ještě vyndejte z hrnce a osmažte v hrnci na kostičky či plátky pokrájenou šalotku. Když už začíná šalotka malinko zlátnout na krajích, přidejte na kolečka pokrájenou mrkev. Dobře promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte konzervu rajčat, přibližně 3 dcl červeného vína, tymián, trochu soli, česnek a prohřejte. Jakmile je směs prohřátá, přidejte kýtu, lehce ji posolte, přiklopte poklicí a vložte do trouby.
3. Kýta by se měla péci 2,5-3 hodiny. Během té doby hrnec občas vyjměte, podlijte vínem a kýtu v průběhu i jednou otočte. Na závěr, když už je maso téměř pěkně měkké a odpadá od kosti, zesilte výkon na 180 ještě 10-15 minut pečte bez poklice. Ochutnejte omáčku a je-li třeba dochuťte soli. Je lepší se soli postupovat opatrně, aby nedošlo k přesolení, protože se omáčka z velké části odpaří a je sama o sobě silná díky červenému vínu.
Jako příloha se mi velmi osvědčilo celerové pyré, které příjemně doplňuje a kontrastuje chuti jehněčího na víně.

Jehněčí kýta na červeném víně
Jehněčí kýta na červeném víně
Jehněčí kýta na červeném víně
Newsletter