instagram @kitchenettehome

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Klasika, která se peče snad v každé domácnosti. Když si tak zavzpomínám, určitě nepatřilo k mým oblíbeným cukrovím, ale teď jej mám ráda, obzvlášť, když je plněné kyselou marmeládou, pěkně tenké a křehké. Tato zdravější varianta se nemusí nechat uležet, je křehká hned po upečení díky pohankové mouce. Moje linecké není tak zářivě bílé, protože je z celozrnné mouky. Pokud se nechystáte na zdravou variantu, můžete použít 350 g hladké mouky a klasický moučkový cukr, recept bude fungovat stejně.)

1 porce
Linecké cukroví

Ingredience

  • 250 g másla

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • 110 g třtinového moučkového cukru (vyrobíte pomocí nožového mixéru z běžného třtinového cukru stejně jako u výroby vanilkového cukru)

  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru

  • 2 žloutky

  • 200 g pohankové mouky

  • 150 g pšeničné celozrnné mouky

  • kyselejší druh marmelády na plnění (rybízová je ideální a černorybízová hmmm)

Linecké cukroví

Postup

1.

Máslo utřeme spolu se žloutky, cukrem moučkovým, vanilkovým a citrónovou kůrou. Přidejte mouku, propracujte na kompaktní hladké těsto a zabalené do fólie nechte v lednici uležet do druhého dne.

2.

Předehřejte troubu na 150 °C/horkovzdušná 130 °C. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát tenký přibližně 3 - 4 mm. Záleží na preferencích, já mám raději co nejtenčí.) Ale snažte se, aby byl stále stejně silný. Já jsem použila na poslední rozválení květinový Válek, ale klasika to jistí. Moje babička linecké potírala bílkem a sypala mletými vlašskými ořechy na ozdobu, tak kdybyste zatoužili po změně.) Do každého druhého kousku můžete vykrojit ve středu otvor, aby pak marmeláda pěkně barevně ozdobila cukroví. Vykrájené tvary dejte na plech potažený pečícím papírem nebo nějaký jiný nepřilnavý. Pečte mírně, jen lehce do růžova. Upečená vychladlá kolečka slepujte marmeládou a je hotovo.

 

Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví
Newsletter