instagram @kitchenettehome

Kynutá bábovka s tvarohovo-čokoládovou náplní

Kynutá bábovka s tvarohovo-čokoládovou náplní

Škoda, že to všichni místo čtení nějakého úvodu, nemůžete ochutnat, tento moučník mluví za sebe! Je to neskutečná poezie! Netvrdím, že je dietní, ale stojí za hřích. Má všechno, co si přeji od perfektního dezertu dostat.. Je křupavá i šťavnatá, nadýchaná i křehká, plná chutí i vůní, navíc mám ráda tvaroh s citrónovou kůrou i nutellu…
Na druhou stranu, je to i velmi praktický recept.. Těsto je snadné a díky velkému obsahu tuku, vydrží dlouho vláčné. Kynutí v lednici přes noc se s trochou logistiky taky moc hodí a na závěr, ta estetická stránka je vyřešená bábovkovou formou, stačí jen pocukrovat!
Můžete libovolně nahradit hladkou mouku špaldovou. Používám typu 1050 od Alnatury (z DM). Také do těsta přidat vanilku nebo rum, atd…

.

35 minut - 8 porcí
Kynutá bábovka s tvarohovo-čokoládovou náplní

Ingredience

  • 500 g špaldové mouky typu 1050 nebo hladké pšeničné

  • 400 g másla

  • 200 ml mléka

  • 6 žloutků

  • 1 balení instantního droždí (7 g)

  • 2 špetky soli


  • 250 g tvarohu

  • 5 lžic třtinového cukru

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • 100-150 g nutelly

Kynutá bábovka s tvarohovo-čokoládovou náplní

Postup

Ingredience necháme uležet při pokojové teplotě.
Ušleháme máslo, citrónovou kůru se žloutky a dvěma lžícemi cukru do pěny. Přisypeme droždí a postupně přidáváme mléko, když se spojí s těstem, vmícháme prosátou mouku a sůl.
Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a vložíme do ledničky, kde ho necháme přes noc vykynout.
Ráno vyklopíme těsto na vál, prohněteme a vyválíme na obdélník velký přibližně jako velký plech. Potřeme celou plochu nutellou. V malé mise si rozmícháme tvaroh s třemi lžícemi cukru a tuto směs opět natřeme na těsto s nutellou.
Srolujeme tento obdélník do rolády, kterou opatrně vložíme do vymazané formy na bábovku.
(Používám olej ve spreji na vymazávání, šetří spoustu času v kuchyni a je z kvalitního řepkového oleje.)
Těsto ve formě nechte znovu vykynout pod čistou utěrkou na teplém místě, přibližně 1 hodinu, ale většinou to jde velmi rychle. Celý proces urychluji zahřátou troubou… Zapnu ji na 100 °C na 5 minut, vypnu a vložím utěrkou přikrytou formu s těstem.
Po vykynutí opět formu vyjměte, troubu předehřejte na 180°C a pečte při 170°C přibližně 60 minut. Otestujte špejlí, pokud vyjde čistá, bez kousků těsta (ne suchá), je hotovo.

PS: Pokud nevíte co s 6ti bílky, doporučuji vyzkoušet recept na Meringue…

Kynutá bábovka s tvarohovo-čokoládovou náplní
Newsletter