instagram @kitchenettehome

Višňový pie z domácího listového těsta

 Višňový pie z domácího listového těsta

Vždy jsem se nechtěla pouštět do těchto receptu s pocitem, že je to příliš složité a moje snažení by přišlo na zmar. Přes všechen pesimizmus, jsem to vyzkoušela a mohu vám to všem jen doporučit! Já vím, já vím, proč ztrácet čas, když každý sepermárket má plné lednice několika druhů listových těst, ale dokážu si představit, co asi obsahují, když vydrží tak dlouho… A navíc, ta chuť byla opravdu výjimečná, je to prostě domácí. Také používám bio nebo farmářské potraviny…
Těsto vychází na 2 nohavice štrůdlu nebo také dva ovocné koláče.

.
40 minut - 8 porcí
 Višňový pie z domácího listového těsta

Ingredience

  • na těsto(na dva koláče, dvě nohavice štrůdlu):
  • 500 g vychlazeného másla
  • 500 g hladké mouky, plus na pomoučení
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 250 ml ledové vody
  • na náplň jednoho koláče:
  • 900 g višní
  • 5 lžic marmelády nebo třtinového cukru, plus cukr na posypání
  • 3 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • špetka soli
  • 1 lžíce mléka na potření
  • (tentokrát jsem přidala 3 lžíce máku ..)
 Višňový pie z domácího listového těsta

Postup

1.Nakrájejte 150 g másla na kostičky, zbytek vraťte do ledničky.
Ve velké míse smíchejte kostky másla s moukou, solí a prsty lehce zpracujte na drobenku. Přidejte citrónovou šťávu, opravdu ledovou vodu a vytvořte hladké těsto (pokračujte na vále ručně..). Těsto zabalte do fólie a nechte vychladit 1 hodinu.
2.Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník tenký 5 mm (velký přibližně jako prostírání).
Mezi dvěma vrstvami pečícího papíru, pomocí válečku, zploštěte zbylou část másla na obdélník velký jako polovina rozváleného těsta.
Máslo položte na krajní polovinu těsta, nechte si na stranách prostor a přiklopte druhou polovinou, lehce spojte kraje těsta okolo obvodu. Zabalte obdélník opět do fólie a nechte vychladit 15 minut.
3.Vychlazené těsto opět na lehce pomoučeném vále rozválejte na 5 mm a poskládejte na třetiny do středu jako na obrázku… Nechte opět vychladit ve fólii 15 minut.
Zopakujte postup ještě 2krát, přičemž otáčejte těsto pokaždé o 90°. Uvidíte jak se tvoří tenké vrstvy másla a těsta.
4.Před finálním zpracováním vychlaďte alespoň 1 hodinu. Těsto také můžete uchovat 3 dny v lednici nebo 1 měsíc v mrazáku zabalené ve fólii.
5.Předehřejte troubu na 200°C.
Ve velké míse smíchejte višně, cukr, špetku soli, maizenu.
Vymažte si formu.
6.Polovinu vychlazeného těsta vyválejte, tak aby kola byla dostatečně velká na pokrytí dna a boků formy (jeden kruh může být menší, bude pouze zakrývat náplň z vrchní strany… Použila jsem koláčovou formu o průměru 24 cm.).
Vyplňte dno a boky formy těstem, pomocí prstů lehce dotvarujte. Vlijte višňovou náplň a přikryjte menším kolem, prsty na okraji spojte obě vrstvy a odřízněte nožem přebytky těsta.
7.Teď už jen potřete mlékem, pocukrujte lžící cukru a vidličkou nebo špejlí vytvořte otvory.
Pečte při 190°C přibližně 30 minut, do zlatohněda.

 Višňový pie z domácího listového těsta
 Višňový pie z domácího listového těsta
 Višňový pie z domácího listového těsta
Newsletter