instagram @kitchenettehome

Makovo-citrónové palačinky

Makovo-citrónové palačinky

U nás jsou palačinky samozřejmě hit a ne jen kvůli dětem. Pak jsou také řešení na rychlé večery. Na blogu můžete už najít můj oblíbený recept na zelné sladké špenátové palačinky. Ty jsou taky úžasné a do ne až tak zdravého jídla vnášení celkem zástup vitamínů a minerálů. Těsto dělám vždycky od oka a různě s ním experimentuju. Většinou se držím toho, že používám mouku 1:1 pohankovou a pšeničnou. Někdy nahradím i rýžovou. Tady jsem ale zatoužila po staré klasice v podobě pšeničné mouky. I tak se snažím, aby vyšší nebo 100% podíl byla celozrnná. Citrónovou kůru do těsta přidávám téměř vždycky, ale tady je opravdu nenahraditelná. Mák má zase spoustu vápníku, tak si třeba příště udělejte také tyto makové. Mák přidám až na závěr do těsta, ale schválně těsto v blenderu mixuji trochu déle, abych mák narušila.

Ještě mám v plánu udělat palačinky celo-makové, ty budou černé a bez mléka. Tak zase příště. :-)
Tyto můžete servírovat s vaší oblíbenou příchutí, ale lemon curd (recept na ten domácí ZDE) s ricottou nebo mascarpone je skvělý. Rychlejší, ale o nic méně skvělé jsou je pokapané citrónem a pocukrované.
Recept je na 15-18 palačinek.

25 minut - 4-6 porce
Makovo-citrónové palačinky

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké pšeničné mouky (pro zdravější verzi nahraďte 2/3 moukou pšeničnou celozrnnou a 1/3 pohankovou)

  • špetku soli

  • 550 ml mléka (kravského nebo mandlového)

  • 4 velká šťastná vejce

  • 2 lžíce rozpuštěného másla

  • 3 lžíce máku

  • kůra z jednoho bio citrónu

Na smažení:

  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)

Na servírování:

  • 1 1/4 cup ricotta cheese

  • hrst borůvek

Makovo-citrónové palačinky

Postup

1.

Pomocí blenderu smíchejte mouku, sůl, mléko a máslo. Na závěr přidejte ještě mák, citrónovou kůru a už jen pár pulzy promíchejte. Těsto zatím odložte do lednice odpočinout alespoň na 20 minut.

2.

Pokud byste si chtěli vyrobit domácí lemon curd, je ten správný čas a recept najdete tu. Také si předehřejte troubu na 160°C, abyste si do ní mohly odkládat hotové palačinky, které tam nevychladnou.

3.

Rozpalte pánev na střední výkon, potřete jí přepuštěným máslem a rozlijte po ní dokola přiměřené množství těsta tak, aby tvořilo tenkou vrstvu. Až těsto zpevní a začne lehce zlátnout, palačinku otočte a dopečte do zlata z druhé strany. Hotové palačinky odkládejte do trouby, než budete připraveni na servírování.

4.

Palačinky servírujte potřené lemon curdem s kouskem ricotty nebo mascarpone a borůvkami.

Makovo-citrónové palačinky
Newsletter