instagram @kitchenettehome

Vánoční granola

Vánoční granola

Granolu doma milujeme a pěču jí většinou od oka. Nasypu do směsi různá načatá semínka a vůbec vše, co je zdravé a vím že se v granole ztratí. Ale tahle vánoční prostě stála za recept, už jen proto, že velká většina z vás si vyrobila nebo koupila tu úžasnou směs koření na perníky a může tak vytvořit originální jedlý dárek v podobě téhle voňavé adventní granoly.
Tak když mě oslovil Košík, abych pro ně připravila nějaký moderní a jednoduchý recept na jedlý dárek, bylo hned jasno! Granola je asi to nejjednodušší na světě, zároveň z takového pytlíčku nebo sklenice domácí granoly, sálá teplo domova a tak v podobě dárku zahřeje u srdce hned dvakrát.
Navíc jsme s Isákem natočili vánoční video recept a tak uvidíte, že je to opravdu ta nejsnazší věc na světě.

Mám tu ještě pár tipů k receptu… Samozřejmě si můžete namíchat vlastní ořechy a přidat i jakákoli semínka. Taky mě napadlo, že do této vánoční by se i hodila kandovaná citrusová kůra. Tak pokud byste ji chtěli přidat, udělejte tak až na závěr. Přisypejte ji do hotové granoly nebo přidejte do směsi krátce před dopečením. Pokud byste ji daly už před pečením, je možné, že by se vypekla a byla by pak tvrdá a hořká.

25 minut - 8 porcí
Vánoční granola

Ingredience

Na základ:

  • 500 g ovesných vloček

  • 250 g žitných vloček

  • 350 g ořechů (použila jsem mandle a pekany)

Na marinádu:

  • 180 g másla

  • 220 g tmavého třtinového cukru (s vysokým obsahem melasy)

  • špetka soli

    Koupit
  • 2 lžičky koření na perníky

    Koupit
  • kůra z poloviny bio pomeranče

Na zabalení:

  • dekorativní sklenice

    Koupit
  • nebo sáčky a stuhu

Vánoční granola

Postup

1.

Předehřejte troubu na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nechávám nasekané velmi nahrubo.

2.

Všechny ingredience na marinádu dejte do menšího hrnce a zahřejte. Nemusí přímo vařit, jde jen o to propojit všechny složky dohromady, rozpustit máslo a vytvořit krém, který granolu ochutí, osladí a vytvoří křupavou texturu.

 

 

3.

Marinádu smíchejte se suchou směsí, rozdělte vše na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Není třeba vločky jakkoli umačkávat, nechte je hezky načechrané, budou tak propečenější a křupavější.

4.

Pečte do zlata přibližně 30 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Jakmile je směs krásně zlatá a hotová, nechte ji krátce vychladnout a rovnou ji můžete plnit do sklenic nebo sáčků. Uchovávejte ji ideálně ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla.

Vánoční granola
Vánoční granola
Vánoční granola
Vánoční granola
Vánoční granola
Vánoční granola
Newsletter