instagram @kitchenettehome

Red velvet muffiny

Red velvet muffiny

Uff, je toho něják moc v poslední době, ale už jsem se dlouhou dobu chystala, že znovu udělám dort z červené řepy, který je známý právě pod tímto názvem a teď, když přišla sezóna a všude se na mě usmívaly krásné, rudé a čerstvé kousky, nebylo na co čekat. Pokud máte rádi carott cake a jeho náplň, budete milovat i Red Velvet dort či muffiny.
Miluju, jak je korpus červený a vláčný obzvlášť v kombinaci s tvarohovým nebo spíš lučinovým krémem. Z tvarohu je příliš řídký ale je možné ho kombinovat s lučinou. Také krém mnohdy dělají až 2x tak sladký, tak je to na Vás a berte mou verzi jako inspiraci…
To samé platí o těstě, můžete použít mouku jen hladkou, nebo špaldovou, také olej z řepky je dost aromatický ( ale velmi zdravý ) , tak ho třeba nahraďte slunečnicovým nebo olivovým, pokud toto aroma nemáte rádi. Do těsta třeba přimíchejte hrst semínek, abyste nasbíraly pár omega bodů navíc.)

30 minut - 12 porcí
Red velvet muffiny

Ingredience

  • NA MUFFINY:
  • 250 g mouky (použila jsem 1:1 hladkou a celozrnnou pšeničnou)
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky sody bikarbony
  • 0,5 lžičky soli
  • 30 g kakaa
  • 60 ml rostlinného oleje (použila jsem z řepky olejky)
  • 350 g upečené a oloupané červené řepy
  • 3 šťastná vejce
  • 130 ml kefíru (jogurtu)
  • 120 g změklého másla
  • vanilka
  • POLEVA:
  • 250 g lučiny nebo jiného krémového sýru jako philadelphia, …
  • 110 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • (vanilka)
Red velvet muffiny

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.
2. Upečenou řepu spolu s olejem rozmixujte v robotu na hladké pyré. Přidejte kefír, máslo, vejce, vanilku a ještě krátce mixujte, dokud se směs dobře nepropojí.
3. V další větší míse smíchejte a dobře promíchejte všechny suché ingredience ( mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl ).
4. Obě směsi krátce smíchejte dohromady a vzniklé těsto rozdělte do 12ti formiček.
5. Pečte 15 až 20 minut. Snažím se vždy vystihnout moment, aby těsto nebylo syrové, ale stále velmi vlhké a lehce lepivé. Muffiny po upečení a prvotním zchladnutí nechte vystydnou na roštu.
6. Mezitím si připravte polevu. Mixujte pár minut sýr s máslem aby byl krém hladký, pak přidejte cukr a mixujte ještě dalších pár minut, aby se cukr dobře rozpustil a krém byl nadýchaný.
Můžete rovnou muffiny zdobit pomocí sáčku (i jen tak ledabyle lžičkou) nebo polevu ještě nechat vychladit v lednici.

Red velvet muffiny
Red velvet muffiny
Red velvet muffiny
Newsletter