instagram @kitchenettehome

Cuketa s čerstvým sýrem a semínky

Cuketa s čerstvým sýrem a semínky

Je to jednoduchý, velmi zdravý recept pro malé děti, ale chutná i dospělým. Stačí jen lehce přikořenit a můžete podávat třeba na celozrnném toustu, jako předkrm.
Neudávám záměrně gramáž, protože předpokládám, že u dětských porcí, každý rodič odhadne, kolik toho jejich drobeček spapá…
Neuvěřitelným zázrakem přírody je semínko chia, superpotravina objevená už dávnými Aztéky, více se můžete dočíst v kategorii o ingrediencích. Lněné semínko je v mnoha ohledech velmi zdravé, podporuje například správný vývoj mozku vašich ratolestí. Ideální je, pokud ho použijete drcené, protože slupka je těžce stravitelná a muže projít zažíváním bez povšimnutí.

.
15 minut - 0 porce
Cuketa s čerstvým sýrem a semínky

Ingredience

  • cuketa (použila jsem žlutou)
  • čerstvý sýr (tady jsem použila sýr od drobného farmáře, může to být sýr typu lučina, ricotta, nějaké žervé, varianta s cottage sýrem je také vhodná, nebo kozí čerstvý sýr, pokud jsou vaše děti zvyklé a mají ho rádi)
  • kapka olivového, nebo řepkového oleje
  • špetka soli
  • špetka drcených lněných semínek
  • špetka slunečnicových semínek
  • špetka chia semínek

Postup

1. Nakrájejte omytou cuketu na kolečka silná tak 1 cm, lehce osolte a na pánvi s trochou oleje krátce orestujte. Cuketu pokrájejte na malé kostičky nebo nudličky, na pánvi mezitím krátce orestujte semínka.
2. Smíchejte cuketu se sýrem (pokud je sýr pevnějšího charakteru, trochu ho pokrájejte nebo nadrobte), dejte do mističky a posypte semínky.
3. Pro malé děti jídlo promixujte. Pro dospělé, jako předkrm dochuťte čerstvými bylinkami jako bazalka, oregano nebo pažitka, která dodá lehce pikantní charakter.

Newsletter