instagram @kitchenettehome

Chia neboli Šalvěj hispánský

Chia neboli Šalvěj hispánský

Pochází z jižní Ameriky, byl hlavní součástí spolu s amarantem, fazolemi, quinoou a kukuřicí, stravy bájných Aztéku, kteří vynikali skvělou fyzickou kondicí a zdravím. Brali je s sebou na všechny válečné a jiné fyzicky náročné výpravy, protože jsou skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Byli si vědomi jejich vysoké hodnoty, dokonce jimi uctívali bohy a používali je jako platidlo. To jen potvrzuje, jejich i v dnešní době vysokou cenu.
Dnes přichází zpět do povědomí spolu s ostatními “superpotravinami”, jak stoupá zájem o zdravý životní styl.
Jejich použití je velmi snadné, protože nemají žádnou specifickou chuť, můžete je rozmixovat do nápojů a koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pečiva (to je téma samo pro sebe, protože ne jen obohacují nutričně, ale díky zvýšeným hydrofilním vlastnostem zvyšují vláčnost a trvanlivost pečiva), salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. V podstatě kamkoli Vás napadne, protože výslednou chuť neovlivní. Pokud je namočíte do tekutiny (v poměru 1 lžička semínek ku 5ti lžičkám vody), obalí se gelem (podobně jako řeřicha, když ji necháte klíčit) a můžete je podávat dětem například v ovoci, jogurtu, pomazánce,.., aniž by zaregistrovali jakoukoli strukturu semínek. Jsou také vhodná k nakličování.
Doporučená denní dávka jsou 2 lžičky pro dospělého, ale nikde se neuvádí možnost negativních účinků a předávkování.
Jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen, protože nemá žádné negativní vlastnosti. Ideální jsou pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky a lidi, kteří drží dietu, protože dodávají energii a zasytí na dlouhý čas. Pro lidi, kteří čelí zvýšenému psychickému vypětí, zvyšuje koncentraci a také alergiky na lepek.

Co obsahuji, jsou většinou mnohonásobky obsahů jiných běžných a ceněných zdrojů.

- 5x více vápníku než je v pasterizovaném mléce, plus je lépe využitelný. (skvělé pro děti, kojící ženy a starší generace, aby předešli řídnutí kostí)

- 9x více Omega-3 a 6 mastných kyselin než má sója a ostatní semínka a zrna, jsou důležité jako prevence kardiovaskulárních onemocnění

- 1/3 hmotnosti semínek tvoří vláknina

- boron, minerál potřebný pro stavbu kostí, ideální prevence osteoporózy, důležitý pro zdravý vývoj dětí a pro ženy po dosažení třiceti let, kdy se snižuje hladina vápníku v těle …

-jsou přírodním zdrojem zinku, železa, draslíku a hořčíku

- vysoký obsah proteinů, důležitých pro stavbu svalů a tkání

- antioxidanty, chrání organismus před volnými radikály, prodlužují životnost omega-3 mastných kyselin, tím že chrání kyseliny před oxidací, to znamená, že semínka mají několikaletou životnost … Mají protizánětlivé účinky. Podporuje detoxikaci organizmu.

- elektrolyty, jako jsou draslík, sodík, hořčík, zajišťují správnou regulaci energie a tok vody skrz buněčné membrány. Z těla se dostávají pocením, proto jsou nezbytné, při zvýšené fyzické aktivitě

Dále jsou neopomenutelné jejich hydrofilní vlastnosti. Váží na sebe vodu a tvoří jemný lehce stravitelný gel, což přispívá k vnitřní hydrataci těla, zpomaluje proces trávicích enzymů, uvolňování sacharidů a to v konečném důsledku ovlivňuje hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodná pro diabetiky. Následkem těchto vlastností se energie uvolňuje postupně, proto jsou vhodná pro vytrvalostní sportovce. Pokud semínka smícháte s vodou nebo jinou tekutinou, po chvíli můžete sledovat, jak kolem sebe vytvoří kompaktní gelovou vrstvu.

Recepty kde používám chia semínka:
Cuketa s čerstvým sýrem a semínky
Cuketový chléb

Chia neboli Šalvěj hispánský Chia neboli Šalvěj hispánský
Chia neboli Šalvěj hispánský
Chia neboli Šalvěj hispánský
Newsletter