instagram @kitchenettehome

Citrónový krém, lemon curd

Citrónový krém, lemon curd

Lemon Curd je něco jako citrónová pomazánka, nebo marmeláda. Skvěle se hodí třeba na tyhle palačinky, nebo na páj babičky Jiřinky. Perfektně se totiž snoubí například s tvarohovými dezerty. A makové linecké by bez něj prostě nebylo. Právě toto cukroví, mě donutilo recept na Lemon curd tady na blogu osvěžit. Připravit mu nové fotky a taky jsem ho posunula historií sem dopředu, protože si zaslouží být zase trochu na výsluní a neztrácet se někde v historii blogu. Na makové linecké se můžete těšit za pár dní. Oba tyto recepty jsem oprášila hlavně kvůli spolupráci s Košík.cz, protože si je vybrali do svého vánočního obsahu pro své klienty.

Na jednu 1/4 l skleničku je potřeba přibližně dvou citrónů bez chemického ošetření. Doporučuji dva citróny ostrouhat, vymačkat šťávu a pokud je tekutiny ještě málo, použijte ještě třetí, pokud bude kůry více, nevadí, držte se 70 ml šťávy. Také doporučuji strouhat velmi jemně (skvělé je struhadlo microplane), později by Vám mohla struktura vzniklá kůrou vadit. Možnost je také hotový krém rozmixovat robotem, nebo tyčovým mixérem.

25 minut - 0 porce
Citrónový krém, lemon curd

Ingredience

  • 4 žloutky

  • 70 g třtinového cukru

  • 70 ml citrónové šťávy

  • 50 g másla

  • kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhané

Citrónový krém, lemon curd

Postup

1.

Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbejte na to, abyste strouhaly pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl zbytečně nahořklý.

2.

Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence kaše. Po vychladnutí ještě trochu zhoustne.

3.

Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny.

Citrónový krém, lemon curd
Citrónový krém, lemon curd
Citrónový krém, lemon curd
Citrónový krém, lemon curd
Newsletter