instagram @kitchenettehome

Aioli

Aioli

Aioli je v podstatě domácí majonéza a tvoří základ mnoha tradičních receptur jako je například dresink do Cézar salátu, kdy se k ingrediencím přidává pár ančoviček. Já jsem se rozhodla oprášit tuto klasiku, protože pokud použijete kvalitní ingredience a špetku kreativity, můžete během chvilky vykouzlit úžasné omáčky, které poslouží například do sendvičů, salátů a nebo jako úžasný dip, který spolu se zeleninou oslní každého, dokonce i děti!
Tento recept je ze série receptů, které jsem připravovala pro letošní event s Olivovými Oleji Minerva. Myslím, že důvod je jasný, protože v této receptuře je potřeba poměrně hodně olivového oleje a jeho výběr i kvalita jsou důležitými atributy úspěchu.

V postupu se dočtete, že je ideální kombinovat extra panenský, který má výraznější chuť a chuťově jemnější olivový olej. Minerva má úžasný extra panenský olivový olej v bio kvalitě, který je opravdu moc dobrý. V první části ingrediencí najdete seznam těch základních, které bych dala pokaždé a pak Vám nabízím další možnosti, jak Aioli rozvinout a co je tedy možné přidat k základní receptuře. U většiny případů se jen přimíchají nasekané bylinky, jako například čerstvý nasekaný estragon a kapary nebo petrželka s citrónovou kůrou, jak postupovat v případě šafránu, jsem Vám v postupu receptu rozepsala.)
 

10 minut
Aioli

Ingredience

Ingredience na Aioli

  • 1 žloutek od šťastných slepic (pokojové teploty)

  • šťáva z poloviny citrónu

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 malý propasírovaný stroužek česneku (ten není třeba ve variantě s medvědím česnekem)

  • 1/4 lžičky mořské soli nebo i více podle chuti

  • čerstvě mletý pepř

  • 125 ml kvalitního olivového oleje (ideálně zkombinujte extra panenský a méně chuťově výrazný například ten na vaření)

Estragonové Aioli

  • 2 lžičky nasekaných kapar

  • 4 lžíce nasekaného čerstvého estragonu

Petrželové Aioli

  • 4 lžíce nasekané čerstvé petržele

  • špetka citrónové kůry

Ailoi z medvědího česneku

  • 2 lžíce jemně nasekaného medvědího česnek

Bazalkové Aioli

  • 2 lžíce nasekané bazalky

Šafránové Aioli

  • špetka šafránu

  • 1 lžíce vroucí vody

Parmezánové Aioli

  • 4 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu

Rybičkové Aioli

  • 1 - 2 ančovičky nebo například i kousek sardinky z konzervy

  • 1 kyselá okurka

Koprové Aioli

  • 2 - 3 lžíce nasekaného kopru

Aioli

Postup

1.

Do malé mističky dejte žloutek, citrónovou šťávu, dijonskou hořčici, stroužek česneku, mořskou sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a začněte šlehat ručně metličkou nebo třeba i ponorným tyčovým mixérem.

 

2.

Nyní začněte přilévat olej, ale postupujte opravdu trpělivě a pomalinku, přidávejte téměř kapku po kapce. Tímto způsobem přidejte všechen olej. Měl by se už po chvíli tvořit pěkně žlutý hustý krém.

3.

Na závěr přidejte dodatečné ingredience, kterými můžete Aioli ještě doladit různými chuťovými směry tak, aby krásně pasoval k danému pokrmu. U většiny tipů jde jen o to přimíchat nasekané bylinky. Pokud budete dělat rybičkovou verzi, můžete ančovičky či sardinky také rozmixovat tyčovým mixérem. A u šafránu je nejprve potřeba uvolnit barvu a hlavně aroma. Tedy si dejte špetku šafránu do mističky a zalijte jej lžící vroucí vody. Takto nechte chvíli odstát, aby se uvolnilo aroma. Pak už jen stačí vmíchat připravené Aioli.

4.

A servírování je už na Vás. Hodí se jako základ do sendvičů či například pod rostbífe. Já je tentokrát uplatnila v několika verzích jako předkrmový dip k zelenině. Ředkvičky byly skvělé se šafránovým Aioli, chřest nám zase chutnal s estragonovým, ...

Aioli
Newsletter