instagram @kitchenettehome

Salát s pečenou řepou

Salát s pečenou řepou

Mám tu pro vás strašně dobrý salát z pečené řepy a když se receptem prokoušete do konce, naučíte se i jak karamelizuji ořechy bez velké námahy a boje s přepáleným karamelem a taky jak připravit skvělý a růžově oslnivý dresink z řepy, který povznese každý salát na tu nejvyšší úroveň. 

Pokud nejste milovníci kozího sýra, můžete ho v klidu zaměnit za nějaký dobrý sýr s modrou plísní anebo třeba orestovaný sýr halloumi. Pokud jste vegani, sýr vynechte a přimíchejte vařenou čočku. Tu bych i doporučila těm, co chtějí salát podávat jako hlavní jídlo. A poslední tip, jak se dá salát ještě obměnit. Až budete péct řepu, v půlce procesu přihoďte třeba i jinou zeleninu vhodnou na pečení. Například mrkev, pastinák, dýni, … Můžete si tak se salátem hrát podle sezóny.
Tenhle salát vznikl v mojí, hodně volné a kreativní spolupráci s Billou, kdy si vyberu libovolné ingredience a něco z nich pro jejich sociální sítě připravím. Tak děkuji, že vás mám a necháváte mě takto volně tvořit. :-)

4 porce
Salát s pečenou řepou

Ingredience

Na salát:

  • 500 g řepy

  • 1 grapefruit

  • 300 g kozího sýra

  • 125 g mladého špenátu¨

  • 2 kusy mladého římského salátu little gem

  • (čerstvý kopr na ozdobu)

Na dresink:

  • 3 lžíce jablečného octa

  • 3 lžíce javorového sirupu

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

  • přibližně lžička soli

Na karamelizované ořechy:

  • hrst vlašských ořechů

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • špetka soli

Salát s pečenou řepou

Postup

1.

Nejprve si upečte řepu. Pokud máte parní troubu, omyjte ji a dejte ji do trouby na perforovaný plech. Vařte v režimu Vaření v páře 99°C cca 60 minut v závislosti na velikosti řepy. Pokud nemáte parní troubu můžete řepu zabalit do alobalu (celou, neoškrábanou) a péct na 210°C do měkka, což podle velikosti řepy může trvat 45 až 90 minut. Hotovou řepu nechte vychladnout.

2.

Druhá možnost je, řepu rovnou oškrábat, nakrájet na malé kousky velikosti sousta, posolit, polít trochu olivovým olejem a také přibližně 2 lžícemi balsamika. Když jí takto upečete při teplotě 200°C do měkka, což zabere asi 35 minut, získáte zase malinko chuťově odlišný výsledek s chutí karamelu.

3.

Připravte si dresink smícháním všech ingrediencí a pokud nespěcháte, mám pro vás ještě jeden tip. Do dresinku, kam jste dali poloviční množství javorového sirupu rozmixujte upečenou menší řepu do hladka. Získáte tak pestře růžový řepný dresink a váš salát, tak bude vypadat ještě víc exoticky. Tento dresink je opravdu skvělý.

4.

Poslední tip, jsou vlašské ořechy karamelizované v javorovém sirupu. To je oblíbený kousek, který vždycky všichni mí kurzisté na kurzech vaření ocení. Takto můžete připravit jakákoli semínka i ořechy na dort, polévku, nebo třeba nějaký předkrm a je to snazší, než rozpouštět karamel z cukru. Tedy ořechy orestujte na pánvi do zlata. (Pokud je třeba, někde venku nebo ve vaně, vyfoukejte slupky, které se uvolnily. To se týká jen vlašských ořechů.) A teď, dokud jsou ořechy i pánev ještě horké, přilijte javorový sirup a rychle ořechy promíchejte tak, aby se obalily sirupem. Hodí se, když umíte pánví trochu prohodit. Přidejte případně ještě špetku soli, nebo i jiného hodícího se koření a ještě pár minut nechte při středním výkonu na pánvi, aby se odpařila případná tekutina. Hotové ořechy přesuňte na list pečícího papíru a jakmile vychladnou, můžete ochutnávat.

5.

Teď už jen zbývá připravit mísu nebo přímo talíře se salátem a špenátem, vyloupat měsíčky grepu anebo taky klidně pomela, doplnit o nalámaný kozí sýr, ořechy, případně čerstvý kopr a vše zalít dresinkem.

Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
Newsletter